Kinkeraamat on läbilõige Eesti ajaloost ja toitudest 1918-2018.
Raamatus esitatakse Eesti viimase saja aasta iseloomulikumad road retrohõngulistes nõudes koos valmistamise retseptiga. Mart Laar ühendab oma tuntud meisterliku keelekasutusega iga aasta tüüpilise toidu vastava ajaloolise kontekstiga. Lisatud on ajaloolised fotod.
Raamatu toitude ja retseptide autor on Angelica Udeküll.
Toidupiltide autor on Toomas Tuul.
Ajalugu sünnib köögis. Sajandi kokaraamat annab selle jaoks hea retsepti: mundris küpsetatud kartulid, ahjuliha ja kõige selle juurde üks tubli Laar kesvamärjukest – ikka selleks, et kõik ausalt ära rääkida, mis viimase saja aasta jooksul tegelikult juhtus. Suur osa ajaloost on sündinud õhtusöögi käigus pähe turgatanud mõtetest. Sellest vaatenurgast ei saa hernesupi tähtsust ajaloo kujundajana kuidagi alahinnata.